Thursday 7. December 2023 kl 01:45:11

Artikler

Publisert i The Truth Seeker, "Crimes of Genital Mutilation." (Juli/August) 1989; 1(3):3.

Omskjæring av spedbarn: "Hva jeg skulle ønske at jeg visste"

Av Marilyn Fayre Milos, RN. Grunnlegger av NOCIRC
Norsk oversettelse ved Hans Olav Smedsrud, NOCIRC Norge


Grunnleggeren av NOCIRC, Marilyn Milos, var ikke klar over hva omskjæring var inntil hun begynte med sykepleierstudier og fikk se omskjæring for første gang. Hun fikk en brå oppvåkning...

Jeg visste ikke hva omskjæring var da jeg ga mitt samtykke til å ha mine tre sønner omskåret. Min lege fortalte meg at inngrepet var et nødvendig helsemessig forebyggende tiltak, at det ikke gjorde vondt, og at det tok bare et øyeblikk å utføre... akkurat som å kutte navlestrengen, trodde jeg. Jeg var absolutt ikke forberedt da jeg flere år senere, på sykepleier skolen, så inngrepet utført for første gang i mitt liv.

"Jeg undret meg over hvordan en lærer i legekunst kunne se på at noen lider uten å tilby hjelp..."

Vi studentene gikk inn i fødselsavdelingen og fant en baby festet til et plastbrett med remmer (circumstrap) oppå et bord med armene og bena spredd ut. Han kjempet mot remmene som holdt ham fast - rykket, nappet klynket og gråt hjelpeløst. Ingen tok seg av spedbarnet, men da jeg spurte min instruktør om jeg kunne trøste ham litt, så sa hun ”vent til doktoren kommer”. Jeg undret meg over hvordan en lærer i legekunst kunne se på at noen lider uten å tilby hjelp.
Jeg undret på hva slags makt doktoren hadde som kunne skremme andre fra å følge sine beskyttende instinkter. Da han ankom så spurte jeg ham med engang om jeg kunne trøste babyen. Han ba meg putte en finger inn i barnets munn; jeg gjorde og babyen sugde. Jeg strøk hans vesle hode og snakket rolig til ham. Han begynte å slappe av og ble øyeblikkelig stille.

"Stillheten ble snart brutt av et gjennomtrengende hyl..."

Stillheten ble snart brutt av et gjennomtrengende hyl - barnets reaksjon på å få sin forhud klemt og knust da doktoren festet en klemme (gomco clamp) på hans penis. Skrikene ble mere intense da doktoren puttet inn et instrument mellom forhuden og glans (penishodet), rev de to strukturene fra hverandre. (De er normalt festet til hverandre i spedbarns perioden sånn at forhuden kan beskytte den følsomme glans fra urin og ekskrementer.) Barnet begynte å riste hodet sitt frem og tilbake - den eneste del av hans kropp som var fri til å bevege seg - mens doktoren brukte en annen klemme for å knuse forhuden på tvers og kutte den. Dette gjør åpningen i forhuden stor nok til å sette inn et omskjærings instrument, som skal beskytte glans fra å bli skadet under inngrepet.

"Hvordan kan noen si at omskjæring er smertefri når lidelsen er så tydelig?"

Barnet begynte å gispe og stønne, andpusten etter å ha skreket kontinuerlig. Hvordan kan noen si at omskjæring er smertefri når lidelsen er så tydelig? Mine lepper begynte å skjelve, tårer fylte mine øyne og rant over. Jeg prøvde å la være å gråte, men klarte det ikke. Hvor lenge skulle dette holde på?

Det neste steget i inngrepet var at doktoren knuste forhuden mot omskjærings-instrumentet som beskyttet glans, og amputerte den. Barnet var slapt, utslitt, anspent.

"Jeg kunne ikke tro mine egne ører, knærne mine ble som gelé og jeg var kvalm. Jeg kunne ikke tro at legestanden, som skal hjelpe og helbrede, kunne påføre uskyldige babyer så mye smerte og lidelse uten noen som helst grunn."

Jeg var uforberedt, ingenting kunne ha forberedt meg for denne opplevelsen. Det å se en del av en baby's penis bli kuttet av - uten noe bedøvelse - var knusende. Men enda mere sjokkerende var doktorens kommentar, nesten uhørbart mange oktaver laver enn babyens gjennomtrengende skrik, ”Det finnes ingen medisinske grunner for å gjøre dette”. Jeg kunne ikke tro mine egne ører, knærne mine ble som gelé og jeg var kvalm. Jeg kunne ikke tro at legestanden, som skal hjelpe og helbrede, kunne påføre uskyldige babyer så mye smerte og lidelse uten noen som helst grunn.

Hva hadde jeg latt mine egne barn gjennomgå og hvorfor?

Denne dagen i 1979 endret mitt liv. Jeg bestemte meg for å bruke livet mitt på å sette en stopper for denne grusomme praksisen.

IF ANYTHING
IS SACRED
THE HUMAN BODY
IS SACRED

-Walt Whitman
The Children of AdamTilbake til artikkeloversikten.