Thursday 21. September 2023 kl 13:15:29

Omskjæring i media

Publisert i Dagbladet, Nettutgaven - Din side, 10. desember 2003

Omskåret mot sin vilje

Av Linda Lund Nilsson


Mannen fikk sjokk da han våknet på Molde sykehus etter operasjonen. Nå får han 20 000 i erstatning.

Mannen gikk til legen og klagde over trang forhud - som forvoldte smerter når han hadde sex. Legen sendte ham videre til sykehuset i Molde, hvor han ble operert. Da han våknet etter inngrepet, oppdaget han at det var mer omfattende enn han hadde kunnet forestille seg, melder Sunnmørsposten.

Legen hevder han på forhånd hadde fortalt mannen at forhuden kunne bli helt eller delvis fjernet, men vedgikk å ikke ha lest mannens journal før han foretok inngrepet. I retten trakk han også frem faktum at minst 60 prosent av amerikanske menn er omskåret.

I retten fortalte den omskårne at han aldri ville lagt seg under kniven hadde han visst hva som ville skje. Han hevder sex-livet hans er ødelagt etter operasjonen - han har nedsatt følsomhet i penis, og er flau for å vise seg naken for kona. Han tør heller ikke oppsøke offentlige bad.

Nå - nesten fem år senere er legen som opererte ham dømt til å betale sin tidligere pasient 20 000 i oppreisning.

Frostating lagmannsrett karakteriserer det som grovt uaktsomt å ikke lese journalen før inngrepet, og mener mannen er påført skade: følsomheten er redusert, og utseendet endret. Og - selv om omskjæring er vanlig i mange kulturer, er ikke det tilfelle i Norge.

http://www.dagbladet.no/dinside/2003/12/10/385787.htmlTilbake til nyhetsoversikten.